Wp Header Logo 1491.png


فرارو- نشریه نیویورک تایمز در گزارشی به قلم «فرناز فصیحی» اعلام کرد ایرانی‌ها در گفت‌وگو با مذاکره‌کنندگان آمریکایی، پیشنهاد کنسرسیومی با چندین کشور را مطرح کرده‌اند که به تهران اجازه تولید سوخت هسته‌ای با درجه غیرنظامی، اما با نظارت بیشتر را می‌دهد. 

به گزارش فرارو، این نشریه آمریکایی در گزارش خود به نقل از چهار مقام ایرانی آگاه از این طرح اعلام کرد که ایران پیشنهاد ایجاد یک سرمایه‌گذاری غنی‌سازی هسته‌ای مشترک با مشارکت کشورهای عربی منطقه و نیز سرمایه‌گذاری آمریکایی‌ها به عنوان جایگزینی برای خواسته واشینگتن برای برچیدن برنامه هسته‌ای‌اش را داده است. 

این نشریه به نقل از چهار مقام ایرانی که خواستند به دلیل حساسیت موضوع نامشان فاش نشود، مدعی شد «سید عباس عراقچی»، وزیر خارجه کشورمان این طرح را به «استیو ویتکاف»، نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات روز یکشنبه ارائه داده است. 

نیویورک تایمز در ادامه نوشت: دفتر ویتکاف، وزارت خارجه آمریکا و شورای امنیت ملی آمریکا هیچ کدام به درخواست‌های [این نشریه] برای اظهار نظر در خصوص این مذاکرات [و این طرح پیشنهادی] پاسخ ندادند. همچنین مشخص نیست یک سرمایه‌گذاری منطقه‌ای هسته‌ای چگونه امکان‌پذیر خواهد بود، اگر با مشارکت ایران و دو تن از رقبای منطقه‌ای این کشور یعنی عربستان سعودی و امارات متحده عربی همراه باشد؟ 

نیویورک تایمز در ادامه به نقل از چهار مقام ایرانی و برخی گزارشهای خبری می‌نویسد: «پیشنهاد ایران شامل کنسرسیومی شامل سه کشور خواهد بود؛ به‌طوری که ایران اورانیوم را در سطوح پایین و پایین‌تر از میزان مورد نیاز برای تسلیحات هسته‌ای غنی‌سازی می‌کند و سپس آن را به دیگر کشورهای عربی برای مصارف غیرنظامی می‌فرستد.» 

طبق اعلام این نشریه، یک توافقی که به ایران اجازه غنی‌سازی ۳.۶۷ درصد را بدهد، مشابه توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میان ایران و قدرتهای جهانی خواهد بود؛ اما تفاوت عمده آن در حضور فیزیکی نمایندگانی از دیگر کشورها- حتی شاید آمریکا- برای ایجاد لایه بیشتری از نظارت و مشارکت خواهد بود. 

نیویورک تایمز نوشت: «چهار مقام ایرانی اعلام کردند که برخلاف توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ که تاریخ انقضایی ۱۵ساله داشت، این سرمایه‌گذاری مشترک دائمی خواهد بود و به ترامپ که پیشتر کشورش را از برجام خارج کرد، اجازه می‌دهد تا [در برابر مخالفانش] چنین استدلال کند که بسیار بیشتر از آنچه اوباما انجام داده بود، از ایران [امتیاز] گرفته است.» 

نیویورک تایمز همچنین مدعی شد: ایران و آمریکا ۴۵ سال است که روابط دیپلماتیک با همدیگر ندارند و شرکت‌های خصوصی آمریکایی ممکن است تمایلی نداشته باشند تا در رآکتورهای هسته‌ای ایران سرمایه‌گذاری کنند. 

نیویورک تایمز در بخش دیگری از گزارش خود اعلام کرد: «در سال ۲۰۲۰، امارات نخستین کشوری عربی شد که یک نیروگاه هسته‌ای را افتتاح و اعلام کرد که به انرژی هسته‌ای برای کاهش وابستگی خود به نفت نیازمند است؛ اما بر اساس توافق خود با آمریکا، این کشور از غنی‌سازی اورانیوم منع شده است. این مسأله همچنین نگرانی‌ها را از ایجاد نوعی رقابت میان کشورهای عربی برای ایجاد برنامه هسته‌ای برانگیخته است.» 

گفتنی است ساعاتی پیش نیز نشریه بریتانیایی گاردین با انتشار مطلبی مشابه اعلام کرده بود، ایران ایده کنسرسیومی متشکل از کشورهای خاورمیانه شامل ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی را برای غنی‌سازی اورانیوم در جهت تلاش برای غلبه و حل مخالفت‌ها و اعتراضات آمریکا با برنامه غنی‌سازی‌اش مطرح کرده است.

source