اثرات گرمای شدید مثل گرما زدگی، بیهوشی بر اثر گرما البته پدیدههای شناخته شدهای به شمار میروند اما گرما بر روی روان انسان نیز تاثیرات چندی بر جای میگذارد. پیامدهایی که از تندخویی و پرخاشگری تا بیقراری و عدم تمرکز را در برمیگیرد.
این تاثیرات میتواند بر روی کسانی که از پیش دچار بیماریهای روانی بودهاند، بیشتر باشد و آنها را با استرس و حساسیت بیشتر رو به رو کند. با این همه، گرمای هوای قادر است سلامت عمومی را هدف قرار دهد وحتی باعث معضلات اجتماعی شود
تحقیقاتی که در موسسه آی. پی .اِی( انجمن روانشناختی آمریکا) انجام گرفته، نشان میدهد گرمای هوا حتی میتواند سلامت کودکان و رشد مغزی نوجوانان را هدف قرار دهد. گرمای شدید همچنین میتواند مردم بالغ را با افسردگی بیشتر و پرخاشگری مواجه کند به گونهای که در برخی از موارد به عدم تعادل روانی در لحظه و دیوانگی منجر شود.
در هر حال، مسیری که در حال گذر از آن هستیم، نشانگر آن است که جهان به سوی بهتر شدن در زمینۀ آب و هوا پیش نمیرود. اگر ما به پیامدهای گرانبار گرما برروی « نیروی شناختی» و «احساسات»مان آگاهی پیدا نکنیم، قادر به پشتیبانیِ خود وهمنوعانمان در برابر تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین نخواهیم بود.
بیشترین و فوری ترین اثر گرما فیزیکی و جسمی است. وقتی که کالبد انسان مقدار زیادی آب و نمک را از طریق تعریق از دست میدهد، نتیجه آن گرما زدگی است که با نشانه هایی مثل: سرگیجه، سرد و مرطوب شدن پوست وضربان نامنظم قلب آشکار میشود واگر به درمان به هنگام آن مبادرت نشود، به بیهوشی از گرما منجر خواهد شد.
بیهوشی زمانی رخ میدهد که سیستم خنک کنندۀ داخلی بدن به طور کامل از کار بیفتد وسبب ساز بالا رفتن خطرخیز دمای داخلی بدن شود. عدم توانایی بدن در رفع گرما بسیار برای مغز آسیب ساز است. بین ده تا بیست و هشت در صد از کسانی که از تجربۀ بیهوشی از گرما را از سر گذرانده اند، با صدمات پایدارِ مغزی دست و پنجه نرم کردهاند.
گرمای فزاینده همچنین با تغییر رفتار انسانها در پیوند است. پژوهشگران جنایی در تحقیقی تازه به این نتیجه دست یافتهاند که میان گرمای هوا و افزایش جنایت ارتباطی وجود دارد. در این تحقیق که در ایالات متحده انجام شده نشان داده شده است در روزهای داغ تابستان میزان دزدی 4 درصد بالا رفته، میزان نزاع 9 درصد و نوزده درصد بر میزان ارتکاب به قتل افزوده شده است.
افزون بر این محققان دریافتهاند در روزهای سرد وحتی روزهایی که در فصل تابستان به طور نامعمول خنک میشود، در هر سه نوع بزهی که ذکر آن رفت، با کاهش میزان ارتکاب جرم همراه بوده است.
همچنین پژوهشگران دریافتهاند گرمای غیر منتظره در پاییز و زمستان بر میزان جرمها افزوده است. استرس و ناخوشی برآمده از گرما بر روی نیروی شناختی( درک) انسان هم تاثیر منفی بر جای می گذارد. در یک پروژه تحقیقاتی در «شانگهای» سی و شش دانش آموز شرکت داشتند که آنها را در اتاقی قرار دادند که دمای آن هر دقیق بالا می رفت. با بالا رفتن دما توانایی نوشتن و حساب کردن دانش اموزان نیز اُفت پیدا می کرد و نشانگر آن بود که بالا رفتن دما می تواند نیروی شناخت انسان را تا قسمتی تضعیف کند.
در هر حال، برای کم شدن اثرات گرما دولت ها تمهیدات چندی در پیش گرفته اند: کاشتن درختان در محلات، ایجاد فضای سبز در مراکز شهری واز همه مهم تر بازسازی زیرساخت ها به صورتی که با تغییرات اقلیمی و گرمایش ناگزیر زمین قابلیت سازگاری و تطابق پذیری از خود نشان بدهد.
——————————————-
ترجمه و تلخیص: مهدی مالمیر
منبع: سایت انجمن روانشناختی امریکا
source